Elindult az „Az Év Hala” választás, már lehet szavazni

Megosztás

Mint évek óta rendszeresen, a Magyar Haltani Társaság (MHTT) a 2023-es évre is meghirdeti „Az Év Hala” választást, írja a Pecaverzum. Három előre kiválasztott, hazai vizeinkben megtalálható halfaj került fel a listára. Szavazni IDE KATTINTVA lehet 2022. december 31. déli 12 óráig.

Ebben az évben a lápi póc (Umbra krameri), a sügér (Perca fluviatilis) és a selymes durbincs (Gymnocephalus schraetser) helyezkedett el a képzeletbeli rajtvonalánál, hogy elnyerje a szavazók szimpátiáját és ő lehessen a 2023. év hala.

A láp póc egy apró termetű, zömök testű halunk, mely kissé nyújtott, oldalról lapított. Farokúszója szabályosan lekerekített, kerekded mellúszóit, valamint az úszóiban található úszósugarakat egymástól külön-külön is képes mozgatni. Ezen sajátosságának köszönheti a „kutyahal” elnevezést.

Lápi póc

A sügér talán a legszélesebb körben ismert kis méretű, őshonos halfajunk, a nagyobb példányok testhossza 20-25 centiméter, de ritka estekben elérheti a 30 centit is. Aránylag magas testű, oldalról lapított, feje a testéhez képest nagy, szája végállású, hasítéka a szem középvonaláig húzódik. Egyik legfontosabb ismertetőjegye az első hátúszó végén megfigyelhető fekete folt, emellett az oldalain látható zöldes-feketés haránt irányú csíkozottság és úszóinak pirosas-narancssárgás színe is jellemző bélyege a fajnak.

Sügér

A selymes durbincs nagyobb példányai is csak 15-20 centiméteres testhosszt érnek el. Teste áramvonalas, alacsony, oldalról lapított. Egyedi ismertetőjegye oldalának jellegzetes csíkozottsága: zöldessárga alapszínen 3-4 sötétbarna, helyenként megszakadó keskeny hosszanti csík húzódik. Hosszú, magas hátúszójának elülső részét hegyes tüskék merevítik, míg hátsó részén osztott úszósugarakat figyelhetünk meg. Farokúszója enyhén bemetszett, hasúszói a mellúszók alatt helyezkednek el, kevéssel hátrébb kezdődnek. Oldalvonala a hát közelében fut, majdnem párhuzamosan annak ívével.

Selymes durbincs

Kapcsolódó cikkek